Kulturskillnader
Jag får osökt en hel del tillfällen att göra jämförelser av livet i Norge och Sverige. På ytan är mycket likt, för att inte säga mycket likt! I Sverige liksom i Norge kan man handla mat på ICA eller Coop, tanka på Statoil, köpa kläder på Lindex, Dressman etc. Men liksom det norska språket är likt svenskan men ändå inte riktigt likt så finns det åtskilligt som skiljer Sverige och Norge.
En sak som jag testade i Norge den här gången var brödskivningsapparaten, som troligtvis är föranledd av en annan stor skillnad, nämligen lunchkulturen. Mer om den nedan. Men brödskivningsapparaten var häftig! I affären där jag skulle handla bröd fanns det somliga limpor som inte var skivade. I Sverige skulle man tagit sin limpa och gått hem och satt kniven i den. Ikke så i Norge! Nej, då öppnar man locket till brödskivningsapparaten, stoppar ner limpan, stänger locket. Efter en liten stunds buller glider den färdigskivade limpan ut genom ett fack i apparatens nedre del. Man tar hela raddan av skivor, lägger dem på en lång metallskiva och trär sedan enkelt påsen över det hela. Häpp! Sånt kan man roa sig med en ledig kväll i Levanger t ex.
Och lunchvanorna sedan: I Norge har man inte med sig lunchlåda med mat att värmas utan matpakke i vilken det finns dubbelmackor, d v s låga varianter av Dagobertmackor. Jag har nog inte sett någon med mer än två våningar. Sen sitter man i lunchrummet och äter sina mackor en halvtimma eller så - och sen är lunchen över. (Och för att kunna göra prydliga matpakkar måste man givetvis ha perfekt skivat bröd!)
Norrmännen kommer till jobbet ganska tidigt, och går också hem tidigt! Vad de gör på kvällarna har jag inte riktigt lyckats lista ut. I Levanger går de inte på stan och shoppar i alla fall, för de flesta butikerna stänger redan 16.30. I köpcentret hade de dock öppet till kl 19, men det var ingen större rusch där heller. Jag får återkomma i frågan!
Det finns en brödskivningsapparat i kumla också!
Jag tror att Kumla är en norsk koloni!