Ännu en lördag

Imorse vaknade jag med arbetslust! Jag kände mig väldigt sugen på att gå till jobbet och fortsätta jobba med imputationerna som jag började med igår. Vad en imputation är ska jag berätta sen. Nu handlar det om arbetslusten. En bidragande orsak var säkert att Anders vackert fick gå till jobbet, för de hade Öppet Hus på PC. Jag hade däremot ett val, så jag gjorde iordning en frukostbricka och tog det sedan lugnt med frukost, ÖP samt Skumtimman, som jag började läsa.

När jag satte på mobilen pep det till. Åsa undrade om jag ville gå på Pause och dricka kaffe med henne. Det ville jag gärna, så småningom, och det var helt OK bara jag meddelade tidpunkt eller hörde av mig minst en timma i förväg. Frampå förmiddagen insåg jag att fem-i-ett skulle vara en lämplig tidpunkt att fika, så jag skrev ihop ett kort, kärnfullt sms till Åsa:

"Fem i ett?"

Hennes svar förbryllade mig, för hon undrade VAR vi skulle träffas. Jag trodde att det redan var klart.

"Järnvägsstationen?" föreslog jag, mest för att vara dum. - Men det nappade hon på! Hon kollade för säkerhets skull att jag menade järnvägsstationen som tågen går från (finns det andra?), men bara hon fått det bekräftat så var det helt OK.

Lite före kl ett sammanstrålade vi således på Östersund C. Åsa var tydligen helt inställd på att vi skulle fika där, och det kunde vi väl göra. Sämre kaféer har vi minsann varit på! Vi drack riktigt hyfsade Cappuchinor och åt varsin bulle och var helt tillfreds med situationen.

Ikväll har Anders och jag repat lite med Emma. Låten som hon ska vara med på på skivan kommer att bli super! När vi tyckte att den satt körde vi några andra låtar också. Hur kul som helst!

Och så var det det här med imputation. När man samlar in data så händer det att man inte får kompletta uppgifter från alla. Om det till exempel är frågeformulär så kan man ge sig den på att åtminstone någon hoppar över någon fråga. När man sen ska sammanställa uppgifterna blir det där ett problem, för då kan man dra fel slutsatser i värsta fall. Igår skulle jag arbeta med resultaten från en undersökning om spelvanor som gjordes för några år sedan och räkna ut hur mycket folk lagt ner på spel. Det fanns frågor om 12-13 olika spelformer. Bingo-Lotto, trav, andra typer av lotterier etc. Det jag var ute efter var en totalsumma, och då visste jag att jag skulle få problem om jag slog ihop svaren. Det räcker att en person hoppat över att uppge summa för 1 av 13 frågor för att den personen ska uteslutas från sammanräkningen. Det är i sådana lägen det kan bli aktuellt med imputationer för att rädda kvar så många svaranden som möjligt. Ett alternativ är att fylla i noll för de som inte svarat. Men OM de faktiskt har spelat så kommer jag att underskatta deras totala utgifter för spel. Det fanns en fråga om hur många gånger de hade ägnat sig åt respektive spelform. Utifrån den kunde jag fylla i 0 för de som faktiskt inte spelat senaste månaden (vilket svaren gällde), och sedan den genomsnittliga summan för de som spelat 1, 2, 3 ggr etc. vilket jag kunde räkna. ut. På så vis kunde jag fylla i en hel del svar genom IMPUTIONER och i slutändan blir resultaten mer tillförlitliga. Fiffigt va?

Kommentarer
Postat av: Astrid

Å Skumtimmen som är så bra!!! Vad tycker du om den?Jag läser just nu Liza Marklunds "Livstid". Den är spännande.

2008-11-16 @ 17:44:12
Postat av: Ulla

Jag har inte hunnit så väldigt långt i Skumtimmen, men den känns lovande!

2008-11-16 @ 19:45:15
Postat av: Anonym

Jättefiffigt! Det är därför jag aldrig skriver i statistikuppgifter om jag inte får betalt för det, just för att skickliga imputatörer (tjusig titel) ska få briljera!



När kan jag köpa skivan?



Martin

2008-11-18 @ 13:24:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback