Hemma igen

Det där med att vara på turné har sina sidor! Visst är det kul, men det sliter. Med mina sista krafter släpade jag hem mitt bagage från järnvägsstationen igår kväll. Det var en kämpainsats med tanke på alla snödrivor i min väg. Väl hemma möttes jag i och för sig av tom lägenhet, men bordet var dukat, och i kylskåpet fanns det mat. Ganska snart anlände även trevligt sällskap, så det kändes riktigt bra att vara hemma igen.

Idag har jag åtminstone lyckats hinna med två glöggstunder på jobbet. Inte illa, med tanke på att båda var kl 15. Dessutom har jag försökt få någon sorts grepp om kommande vecka, och det ska nog ordna sig på något vis. Jag har föreläsningar varenda dag måndag-torsdag, 10-16 alla dagar förutom torsdag. Men jag konstaterade att jag har material att använda så nu känns det rätt lugnt ändå. Tisdag-onsdag ska jag föreläsa för D-studenter i hälsovetenskap. Deras kursbok hade jag inte, men den lyckades jag hitta i ett obevakat rum, så nu har jag tillgång till den.

Var ær jag?

Før fjærde dagen i rad vaknade jag på ett nytt stælle. Det børjar kænnas litt førvirrande.

Måndag: hemma

Tisdag: Backlunds hotell i Levanger

Onsdag: Gæstlægenhet vid Namsos sykehus

Torsdag: Hybbel no 1, Plikten, Levanger


Det ska bli skønt att ånyo vakna hemma imorgon bitti!


Men det ÆR svart morsamt att kuska till och runt i Norge, det ær det. Hær tillhør jag profeterna, vilket jag næppeligen gør på hemmaplan. Det var lite ovisst nær jag skulle dra ivæg den hær veckan, men det visade sig i måndags att jag var tvungen att åka redan på måndag eftermiddag eftersom jag hade møten inbokade i Namsos på tisdag morgon. Jag hade lite halvt om halvt ræknat med det, så det var rætt OK. Resan gick før øvrigt rætt fort i sællskap med kvalitetsteknikens Bibel. Nær jag kom till jobbet i måndags hade snælla Maria lagt in två kvalitetstekniksbøcker på min stol, så det kændes bra att få flera timmars læstid.


Væl framme i Levanger møttes jag av beskedet att det var fullt på Plikten, dær jag brukar bo. Eh... Far away from home etc. Jag græt inte, men kænde mig mycket undrande. Det løste sig dock rætt snabbt, då tjejen i infoluckan hittade en liten lapp med meddelande om att jag istællet fick bo på Backlunds hotell før natten. Det kunde jag gott stå ut med. Nu ær detta inte på något vis något luxuøst boende. Backlunds hotell byggdes gissningsvis nån gång på 1960-talet och har knappast renoverats sen dess. Rummen luktar inpyrd røk (till och med kuddarna!), undantaget var toaletten dær det istællet luktade møgel. Nåja, hotellboende innebær hotellfrukost, så jag tyckte ændå att det var ett hyfsat bra alternativ. Dessutom behøvde jag inte gå ut før att æta middag.


På tisdag morgon tog jag bussen till Namsos. Direkt nær jag klev på bussen såg jag en bekant! Jag blir alltmer hemtam i trakterna. Siren, som jag træffat via jobbet, skulle också till Namsos før jobb, så jag fick trevligt sællskap hela vægen. Det var en vacker tur medan det ljusnade. Vi såg vackra færger, dramatiskt norskt landskap och ett flertal ælgar, de senare på behørigt avstånd från vægen.


I Namsos hade jag två vælfyllda dagar med møten. På tisdag eftermiddag letade jag mig ivæg till badet i Namsos. Det ligger inne i ett berg. Lite speciellt. Kvarten jag bodde i hade DEFINITIVT sett sina bæsta dagar. Vid tidigare besøk i Namsos har jag bott i rætt fræscha lægenheter, men den hær låg nog i huset som de inte haft råd att renovera. Færgen i halltaket hængde i flagor, tapeterna i sovrummet var sønderrivna etc. Litegrann kændes det ændå stilenligt efter natten på Backlunds hotell.


Eftersom jag skulle vara borta i flera dagar tog jag med mig fløjten och noter. Det var en bra ide. Jag har spelat endel (men inte alltfør sent).

Det mest dramatiska som hænt på hemmaplan ær gissningsvis att David lyckats slå hål i huvudet. Han ringde mig i tisdags før att berætta att han just blivit ihopsydd med 6 stygn. Illa, illa. Det kænns inte som om han har tid att vara borta ænnu mer från skolan - men skada i huvudet ær førvisso laga førfall.


Bröllopsfesten är över

Den här helgen var det sociala evenemang både fredag och lördag. I fredags lyckades vi med visst besvär ta oss hem till Anders kompisar på Frösön. Det visade sig att han hade lite svårt att hitta dit, trots att han bör ha varit där åtskilliga gånger genom åren. De är typ bland hans äldsta vänner i stan! Nåja, vi kom fram till slut, och hittade hem också. Och så igår kväll var det bröllopsfest. Brudparet i fråga valde att ha en liten intim vigsel i snålblåsten ute vid Stocketitt, men sen slog de till med rejäl fest för drygt 100 personer på kvällen. Jag är kanske lite besviken, för det är kul att gå på bröllop, men det är så sällan det ges tillfälle. Men festen var helt OK. Jag noterade att brudparet var vackrare än jag någonsin sett dem. Vad kul det är när folk får lysa lite extra på sin speciella dag! Brudgummen var stilig i kostym etc vilket i synnerhet var en överraskning för bruden, fick vi veta. Han hade pratat om att han absolut inte skulle ha kostym, och nämnt att en svart polotröja under kavajen kanske kunde funka. Dagen före bröllopet hade bruden lite försynt frågat om han kanske behövde använda strykbrädan för att kanske eventuellt stryka någon skjorta, men han menade att han hade någon som inte var så oerhört skrynklig som han kunde använda. Strax före vigseln hade han så uppfunnit ett låtsat problem med tårtan (det var sju(7) våningars tårta!!!!) och begav sig raskt hem till sin dotter som var tårtansvarig. Hon hade tårtläget under kontroll, och även hans bröllopsklädsel. Han hade nämligen i smyg inhandlat såväl kostym som skjorta och slips och deponerat detta hemma hos dottern. Efter ett snabbt ombyte kunde han hasta tillbaka och gifta sig, snygg och proper.

Jag och min senaste älskare uppträdde med två låtar och fick mycket beröm för vårt framträdande, inte minst av hans ex som bedyrade att han och jag borde ha träffats för 20 år sedan. Intressant kommentar, och uppenbart välment. Jag spelade fiol på båda låtarna och var ovanligt nöjd med just den delen. Fiolen låter väldigt bra sen Emma satte på nya strängar.

Maten på festen var blandad. Det var knytkalas. Om du vill ta med något på ett knytkalas och vara originell ska du inte göra paj!

Vi är det goda exemplet

Man ska ha kul på jobbet! Det har jag ibland. Tisdag-onsdag hade jag det definitivt. Då var jag på planeringsdagar med mina underbara kollegor i kvalitetsteknik. Jag lyckades smila in mig i den gruppen i höstas, och det känns bara bättre och bättre. Nu var vi iväg två dagar för lite mer långsiktig planering och jag fick bland annat ta del av deras värderingar, som bland annat omfattar:

- Glädje
- Nyfikenhet
- Prestigelöshet
- Professionalitet
- Passion för förbättring

Visst är det underbart?!

"Vi är det goda exemplet" är en kort sammanfattning av deras programförklaring för sin verksamhet.

Värderingarna präglade planeringsdagarna. Det var kul från det vi fick våra godispåsar i den hyrda bussen. Påsarna innehöll lite smått och gott samt en ledtråd. Vi löste den snabbt: Persåsen. Således var vi på väg till Persåsen, vilket inte var så förvånande i och för sig, eftersom de var där senast det begav sig. Favorit i repris, med andra ord. Men det höll inte särskilt långt. Det visade sig strax att vi inte alls styrde mot Persåsen, utan västerut. När vi alla, nåja, nästan alla, var överens om att vi var lurade kom det en ny ledtråd från framsätet. Lösningen på den var "Ava Gardner", vilket vi översatte till Ava Garden i Dvärsätt. Så var det! Vi skulle till Dvärsätt och bo på ålderdomshem. Bra val! Bara 2 mil från stan, sisådär, och riktigt bra! Rummen är uppfräschade och kändes som vilket hotellrum som helst ungefär. Däremot är miljön i korridorer och allmänna utrymmen lite mer speciella. De är inredda i 50-talsstil, med affischer på väggarna, tidstypiska möbler och andra attiraljer lite här och var. Det kändes litegrann som ett tittskåp! Det gällde att se upp för att se allt.

När vi inte förundrades över allt kul som fanns att se jobbade vi flitigt, och på tisdagkvällen fick vi vara med om en ost- och vinprovning med betoning på ost, guidade av VD:n för Skärvångens ost. Sen lekte vi en lek typ "Rita, gissa, spring" utan att springa. Det gällde att illustrera saker i olika kategorier. "Blandade uttryck" kunde till exempel vara "Ord som börjar på D"!!!

Första sidan av min roman

Hemläxan för skrivarkursen den här gången var att skriva förstasidan till en roman:

"Hon skulle inte ha öppnat dörren. Det inser hon nu, men nu är det för sent, alldeles för sent.

Vera tittar dyster ner på sitt knä och konstaterar att det blöder från såret hon fick när hon snubblade ut i trappen. Det hade känts bättre om hon fått ett Bamseplåster på såret, men dörren är ohjälpligt stängd. Det var i alla fall tur att hon fick med sig den röda bollen. Hon håller den ömt intill sig. Den är nästan lika blank och fin nu som när hon fick den.

 

Trapphuset är kallt och öde. En spillra av dagsljus letar sig in genom det lilla, skitiga fönstret vid trappavsatsen. Det rinner stilla och trögt som sirap och ringlar sig försynt fram mot Veras hopkrupna gestalt. För lite för att ge hopp, tillräckligt för att hon ska kunna se sin hopplöshet. Hon slickar försiktigt på läppen. Det känns ovant. Läppen är inte sprucken men har antagit nya former. Tungan följer den lena ytan, hal som en druva men mycket varmare. Hon suger försiktigt in bubblan i munnen, som för att svalka den.


Kylan från den grå trappstenen söker sig upp längs ryggraden. Här kan hon inte sitta länge, det inser hon. När en dörr öppnas och stängs längre upp i huset reser hon sig försiktigt och börjar gå nerför trapporna. Hon vill inte svara på några nyfikna frågor, orkar inte just nu. Vad skulle hon säga? Det var ju faktiskt hennes fel.


Åh, om hon bara hade tänkt sig för. Då hade det inte hänt.


Väggarna i trapphuset möter hennes olyckliga blick. De vet. De var här när han kom. Hon fortsätter nedåt med tunga steg. Varje steg neråt är ännu ett mödosamt kliv över kanten ner i det okända. Kanske är det sista gången hon går här. Den välkända lukten av damm, rengöringsmedel och matos blandas med hennes tårar och blir lätt kväljande. Hon är ensammast i hela världen, och ingen tycker om henne längre. Vad ska hon göra? Hon linkar vidare nerför trapporna. Ett steg i taget, sakta och mödosamt. Att det gör ont i knäet spelar ingen roll nu. Det är ingen brådska längre när det är för sent. Ingen kommer att sakna henne. Hon lindar armarna hårdare runt bollen, skjuter upp ytterdörren och går ut under den grå sommarkvällshimlen. Utet känns som en kall, fuktig trasa mot hennes ben. Hon vadar tveksamt fram genom den tjocka luften. Hon vet att det inte hjälper, men nu måste hon vidare."

Norsk snuva

Det var inte bara lagom långa byxor jag fick med mig från Norge utan även en otäck förkylning. Den kulminerade igår, men nu känns det bättre. Jag hade det ändå rätt bra igår. Anders pysslade om mig på allehanda vis och David och hans kompis Anton gick och handlade och fixade middagen. Mycket uppskattat! Efter frukost på sängen även idag (annars hämtar vi den ungefär varannan gång) känns det onekligen betydligt bättre. Hopp om liv, typ. Jag har ägnat någon timma åt att skicka iväg en ansökan för en tjänst som statistiker på Statens folkhälsoinstitut. Det är inte bara det att det låter som ett bra jobb - jag skulle få ännu närmare till jobbet än jag har idag!! Med tanke på att det tar mindre än fem minuter att gå idag så är det onekligen smått otroligt.

Jag missade en sydag i Näs igår, och det känns lite trist. Däremot orkade jag med en liten, liten sväng på stan. Anders skulle byta sin nyinköpta telefon. När han väl kommit sig för att äntligen köpa en ny fick han en som var helt död. Alltså till och med sämre än den gamla. Men nu har han fått en som fungerar. Vi roade oss dessutom med ett litet impulsköp. För ett par veckor sedan köpte vi en häftig, röd vas med tillhörande bukett. Vasen är hög, avsmalnande och lätt svängd. Den gjorde sig så bra i vårt köksfönster, men sedan blommorna vissnat var det inte lika stiligt. Nu har vi ersatt dem med en röd kvist med röda fejkbär på och röda, omgivande spröt. Floristen vi handlade tyckte det var kul att få sälja ett nytt vasinnehåll till oss. Hon kom ihåg oss sen vi var där förra gången, troligtvis för våra vackra ögons skull! :-)

Mangler ikke spisskompetanse meir

Måndag-tisdag var jag i Stiklestad på avdelningsmöte för mitt norska jobb. Jag var med hela tiden trots att jag bara jobbar 20%.

Miljön var utsökt. Vi höll till på Stiklestads Hotel som invigdes i våras. Anders och jag tog oss en titt på det i somras när vi var på Stiklestadspelet. Hotellet är ihopbyggt med Stiklestads kulturhus och museum och i somras hamnade vi i hotelldelen när vi följde en konstutställning.

Det känns som om man lätt skulle kunna beskriva interiören så att det lät fult. Det är mycket betong. Man nalkas hotellets samlingslokaler genom en lång gång, som delvis är täckt av en grön heltäckningsmatta. Men det är högt i tak, färgdekor här och var som lyser upp den grå betongen och i sällskapsrum och matsal, som egentligen bara är förlängning av den långa gången, brinner det gaslågor som ger en känsla av öppna brasor.

Jag kom till Stiklestad redan på söndag kväll och satt i det sk biblioteket (de hade nog 4 bokhyllor) en bra stund och läste och bara njöt av miljön. Det kunde jag för övrigt göra i komplett lugn och ro - förutom receptionisten vid ingången, som jag då lämnat bakom mig, såg jag inte en människa. Nästa morgon var det i stort sett lika tomt. Jag åt frukost helt ensam i matsalen bortsett från hotellpersonal som dök upp lite då och då. Det var ändå inte lika ödsligt som det låter. Jag tyckte det var rätt skönt.

Framåt tiotiden dök mina arbetskamrater upp, och sen jobbade vi intensivt med avdelningens strategidokument som ska uppdateras för en kommande treårsperiod. Det var då vi kunde konstatera att vi "mangler ikke spisskompetanse meir". I den nuvarande planen ingick bland annat att förstärka avdelningen med statistiker, nämligen.

På väg hem i tisdags hann jag med lite shopping i Levanger och hittade bland annat lagom långa byxor! Vilken lycka! Jag köpte ett par svarta och kände mig väldigt nöjd när jag kunde gå till jobbet i dem igår utan att ha behövt lägga upp dem. Lycka!

Ikväll har vi fått ventilera våra noveller på skrivarkursen, men jag vet inte om vi blev så oerhört mycket klokare av det. Det var lite lama diskussioner. De flesta var nog mer intresserade av sina egna historier än de andras. Till nästa gång ska vi skriva en roman. ...eller åtminstone börja. Vi fick på slutet snabbt hitta på ett namn på en person, 5 viktiga händelser i personens liv, vilja/dröm/besvikelse och vem som är berättare. Sen fick vi skriva en baksidetext bestående av fyra meningar: "Vera tror att det kommer att ta flera evigheter tills hon blir stor. Hon sitter i trappan och fryser sedan dörren slagit igen bakom henne. Så här ont har det inte gjort sen hon cyklade omkull. Men den gången gjorde det ont i huvudet, nu är det hjärtat som smärtar."

Att vakna som högsta vinsten

Det är något visst med att vakna och mötas av ett leende av det slag man oemotståndligt ger när man vinner högsta vinsten. En sådan början på dagen är oslagbar.

Det blir en något annorlunda söndag för mig idag eftersom jag åker till Norge redan idag istället för på tisdag förmiddag. Vi ska ha avdelningsmöte i Stiklestad måndag-tisdag, så jag måste ta mig till det fina hotellet i Stiklestad redan i afton för att vara på plats imorgon förmiddag. Det kan jag stå ut med!

Jag har en hel del sysselsättning för tåget, inte minst att läsa andras noveller inför nästa skrivarkursträff. Min Lars gick olika öden till mötes. I en version blev han tillsammans med den något äldre Eivor, omvandlades till en Lasse och söp ihjäl sig. I en annan visade det sig att han redan vid det första mötet med de tre damerna hade träffat en av dem tidigare, och inte bara träffat, utan även gjort henne med barn vilket han dittills inte vetat någonting om. I den tredje versionen föll han slutligen för den tredje kvinnan, Britta, och fick nog ett bra liv med henne. Så det kan gå!

Lördagskvällen blev en något atypisk sådan också, men icke desto mindre trevlig. Egentligen har vi vår barnlösa helg, men sådana kan ta sig vilka former som helst. Den här helgen har Alfons dröjt sig kvar i stan, och Petter kom på besök, så vi avslutade kvällen med att spela Labyrint på fyra. Märkligt nog vann Anders!


Miss Li m m

Somliga (åtminstone Hillevi!) anser tydligen att det inte var riktigt rättvist att Anders och jag fick tag på biljetter till Miss Li medan andra blev utan. Det kan man ju diskutera. Om man istället beaktar att vi är medlemmar i föreningen SAM som hade tagit hit Liss Mi, så tycker jag att det kanske är rätt naturligt att vi tillhörde de som kom in. För övrigt krävdes det bara en gnutta framhållning. Jag köpte våra biljetter i måndags, d v s två dagar före konserten, så det som var riktigt tända borde rimligtvis ha sett till att skaffa biljetter redan tidigare.

Hur var konserten? Tja... Sådär, skulle jag väl kunna sammanfatta den. Prisvärd var den utan tvekan, å andra sidan betalade vi bara 90:- var (inklusive förköpsavgift). Jag blev lite less på allt väntande! Först fick vi vänta en bra stund i trapphuset utanför Tingssalen i Gamla Tingshuset. En stund trodde vi nästan att det enbart var vi och blonda tonårstjejer där, men det var lite blandat, det var det. Den intresserade kan för övrigt kolla in oss och övriga på ÖP-TV på
www.op.se.

Förbandet var bra: Birka fjälljazzister.

Sen var det väntan igen när de bytte trumset etc. Det tog tiiiiiiiiiiiiiiiid. Miss Li intog scenen och gjorde en bra spelning. Bandet var tajt, och det var mycket positiv energi. Vi förlät henne nästan för all seg väntan.

Natur och kultur

Ikväll har vi varit grymt kulturella:

Först var vi på Storsjöteatern och såg "Fyren", som tituleras kammaropera. Orkesterdiket var fyllt av musiker, och på scenen stod tre operasångare som dels var sjöofficerare, dels fyrvaktare. Ibland kan det vara lite svårt att urskilja texten när operasångare sjunger som värst, men det hade de löst galant i den här föreställningen genom att texta i fonden ovanför scenen! Det var en sån där extra finess som kändes som bonus. För övrigt var det en spännande föreställning och häftig musik, så vi var betydligt mer nöjda den här gången än sist vi var på teater.

Efter teatern gick vi hem och övade på några av de låtar som vi ska framföra inom kort, och nu sitter Anders upstairs och filar lite extra på sin novell. Han hade missat att vi skulle ha 1,5 radavstånd på den enda sidan vi fick skicka in, så han har fått jobba en hel del med att skära ner bort från sidan med 1 radavstånd. Själv har jag slängt iväg min novell till vår lärare så att jag inte glömmer bort det. Jag fick så fint omdöme av Hillevi att jag kände att jag kunde göra det.

Anbuden haglar

Anders och jag är heta just nu.

Vi har två spelningar på gång, den ena inför stor publik, i samband med kröningen av länets lucia.

Det har varit lite halvpågång hela hösten, men nu är det definitivt!

Någon som heter Anders Hedén ska medverka också, men han är någon slags körledare - vi är soloartisterna! Kul, kul!

Och tyvärr, Hillevi, det är en vecka innan du kommer hem!

Ett första utkast

När han nästan missade vägen ner till Eivors stuga insåg han att det var längesen han var här. Det fanns en tid när han hittade hit nästan i sömnen, särskilt första sommaren. Den allra första gången minns han fortfarande med både förundran och tacksamhet. Hur kom det sig att han över huvud taget stannade kvar när det var så tydligt att han bara slösade bort tid och inte skulle få göra någon affär med någon av de tre damerna i Eivors trädgård? Han, som på den tiden sällan eller aldrig drack något starkare än folköl, slog sig utan att betänka ner och drack whisky mitt på blanka eftermiddagen. Ett beteende då lika främmande som den gamle Lars skulle vara i hans nya värld. Kanske var det något i whiskyn som reagerade kemiskt med hans hjärna och öppnade ögonen? Nej, givetvis var det den sprakande Eivor som utlöste något i hans inre. Hennes varma intresse fick honom att öppna sig. De andra två minns han inte lika tydligt. De flyter ihop. Vänliga, varma kvinnor som talade om sina djur och om sina olika projekt. Men visst hade även de sin del i det som han ser som sin omvändelse. Deras berättelser om sina olika projekt visade honom att det fanns andra möjligheter än att som han slaviskt hålla fast vid ett jobb, som varken gjorde honom lycklig eller rik. Men Eivor, hon satt där och brann i försommarnatten. Medan timmarna gick och nivån i whiskyflaskan sjönk stadigt tog hon allt tydligare gestalt i hans sinne. Troligtvis kommer hon aldrig att förstå hur hett förälskad han blev där och då. Så här i efterhand inser han att det var tur att han var blyg på den tiden. På småtimmarna, när de andra vinglat iväg längs vägen, bäddade hon ner honom i sitt syrum. Där vaknade han nästa morgon och kände att någonting hade hänt.

Vid frukosten berättade han till sin egen förvåning att han hade bestämt sig för att sluta som försäljare. Det bara kom. Natten bland tyger och provdockor hade fått honom att inse att det var dags att förverkliga en gammal dröm.

Under åren som följde träffades de flitigt. Han fick en naturlig plats i hennes familj. Eivor delade frikostigt med sig av sin passion för textil och andra delar av sitt liv. Många gånger var hon nog nästan mer intresserad av hans projekt på Textilinstitutet än han själv, och det hjälpte honom vidare när han ibland föll tillbaka i sin gamla håglöshet. På senare år hade deras möten blivit alltmer sällsynta. Att få arbeta i New York under Italo Zucchelli var ett viktigt led i hans karriär och han hade inte haft så mycket tid för sin gamla vän.

Han hoppades innerligt att hon skulle vara i stugan. När han svängde runt den sista kröken såg han till sin glädje att hennes gamla Volvo Amazon som vanligt stod lite slarvigt parkerad vid husknuten som en hastigt avsparkad sko. Han parkerade bredvid den, precis som han gjort så många gånger tidigare, vecklade ut sin långa kropp i sin fulla längd och skakade liv i Sara, som hade hunnit somna. "Vakna nu, vi är framme hos mormor!"


Lars och damerna

Jag tror att Lars liv förändrades efter den där kvällen i Ejvors trädgård. Han insåg att han inte skulle vänta på att livet skulle ta fart utan borde göra något åt sina drömmar. Just nu tror jag att han blev designer. Det ska bli spännande att se om det var det han blev.

Om att koda enkäter och lite annat

De senaste timmarna har jag suttit och jobbat med en kodningsmall för en enkät som en av mina arbetskamrater skickat ut. Enkäten består av delarna A-F, och jag har efter ett par timmars arbete blivit klar med strukturen för del A. För den delen har jag skapat 674 olika variabler som ska fyllas i mer eller mindre... Vad glad jag är att det inte är jag som vare sig ska koda in materialet eller sammanställa det! Eller, ja, viss risk finns ändå att jag kan bli inblandad i sammanställingen, men det får jag väl ta då. Jag misstänker att det kommer att bli luckor i svaren...

Vid min sida ligger en ifylld blankett för promovering. Jag tycker att det börjar bli dags för det. När jag nu väl disputerat vill jag inte missa promoveringen. Vad är väl en bal på slottet - annat än helt underbart?! Nåväl, det har gått lite trögt med min möjlighet till promovering. Det har hunnit passera 3 tillfällen, men nu, nu hägrar nästa tillfälle fredagen den 25 januari 2008.

Innan jag reste till Norge fyllde jag i den för året lila blanketten, stoppade den i ett kuvert, frankerade och tog med mig kuvertet när jag gick ner till järnvägsstationen. Eftersom jag hade väskor och grejer stoppade jag ner kuvertet lätt tillgängligt i min matsäckskasse.

Jag är ganska trött på mornarna. Vissa saker klarar jag av, men jag ska helst inte förväntas utföra alltför avancerade åtgärder. Att komma ihåg att posta kuvert övergår uppenbarligen min förmåga på morgonen, i alla fall tidiga oktobermornar. Kuvertet låg kvar i kassen, så jag fick lagra det i väntan på min återkomst till Sverige.

Väl på hemväg med tåget la jag kuvertet i fickan på stolen framför mig så att jag skulle se det när jag klev av. Jojo... Det var inte alls så himla smart. Väl framme i Östersund klev jag glatt av - utan kuvert.

Men så lätt kan jag ju inte ge upp promoveringen ändå. Skam den som ger sig! Jag har haft mäjlkontakt med en vänlig dam i Uppsala som lovat mig en plats, och nu har jag fyllt i en ny blankett, en vit, blek kopia, men ändå. Nu gäller det bara att posta den!

Emma och Fabian har lämnat stan igen. Vi hann i alla fall träffa dem litegrann. Igår när jag kom hem fick jag en present av Emma, elegant inslagen i en lila Systembolagskasse. En förtjusande vinflaska i form av en snögubbe! Så passande när det luktar snö.

Förövrigt funderar jag på vad som hände mellan Lars, Mona, Ejvor och Britta!

Igår på skrivarkursen fick vi som avslutning hitta på varsin karaktär. Lars är min skapelse. Han heter Lars, och vill inte kallas Lasse. Lars är en lång, lätt böjd man i 37-årsåldern. Han är försäljare, en ensam person, ganska tystlåten men torr-rolig.

När vi alla hade diktat ihop våra karaktärer fick vi sätta oss i små grupper, 3 eller 4 i varje, och låta våra karaktärer mötas. Sedan vi gemensamt kommit fram till plats och situation för mötet fick vi som hemläxa att skriva en sida där vår egen karaktär 10-20 år senare berättar om mötet, och eventuellt vad som hände sen! Spännande!

Utgångspunkten är att Mona och Britta bor ute på landet. Ejvor har sommarstuga i samma trakt. Hon hade nyss flyttat ut i stugan för sommaren och bjudit in Mona och Britta på kaffe i trädgården. Så kom Lars för att sälja dammsugare, vilket inte alls intresserade damerna. Istället bjöd de in honom på kaffe och whisky, och på så vis blev han tvungen att stanna kvar. Mona är 38 år och oerhört vacker. Alla damerna, inklusive Mona, är helt säkra på att även Lars ska vara väldigt intagen av Mona, men han är betydligt mer intresserade av den något äldre rödhåriga och eldiga Ejvor, som dessutom har en Vovlo Amazon!