Intensiva dagar i Oslo

Boendet: Grims Grenka. Ett designhotell. Duschen är som ett vattenfall och vi kan välja mellan fyra olika inställningar för belysningen: Velcome (ja, jag vet... men dubbel-v funkar inte på min dator!), vork, play och sleep. Det sista innebär väldigt lite ljus.

Konserter: An intimate night med Marianne Faithfull i söndags och ikväll Let it Rock i det häftiga Operahuset. Marianne F kändes oundvikligt när vi väl var i en stad där hon skulle uppträda, och vi blev inte besvikna! Hon var helt förtjusande. Och ikväll blev vi underhållna av duktiga norska rockmusiker som berättade rockens historia i valda delar fram till 1970-talet. Anders kunde andas ut till extranummersmedleyt då det äntligen kom en Bovie-låt.

Många steg: Igår åkte vi båt och gick runt på en massa muséer. Idag har vi gått runt på Operan, såväl på som inuti, åkt spårvagn och gått runt i stan lite här och var.

Imorgon: ska vi gå till en affär som säljer inte bara harpor utan troligtvis nästan alla stränginstrument som finns bortsett från pianon och flyglar!

On the bus

Vi kom fram till att fiffigaste sättet att resa från Östersund till Oslo var nattåg till Göteborg och sen buss till Oslo. Med c:a två timmar kvar till Oslo kan vi konstatera att det var en bra plan.

Det är mysigt att åka nattåg i egen kupé med maken. Vi hade t o m egen toalett och dusch, men vi duschade mest för skojs skull imorse. Begreppet katt-tvätt känns som en adekvat beskrivning för nödtorftigt avblaskande med hjälp av ett högst blygsamt sipprande från duschmunstycket. Men vi var glada ändå.

Helt enligt våra planer var tåget i tid till Göteborg, så vi hann i lugn och ro äta frukost på Hotell G innan färden gick vidare med buss mot nabolandet. Och bussen har inte bara säten och ratt utan även fritt trådlöst nätverk. Trävligt!

Vi hann leka lite med vår nya Nikon D90 på tåget igår kväll. Det är kul att pilla med bländare och slutattid och annat. Jag fick till ett porträtt på Anders som jag är riktigt nöjd med.

Om sommaren

Idag har vi haft sommar hela dagen (tror jag).

Vi startade lite sent, semesterlojt, med frukost på balkongen och då var det soligt och varmt. Sen gick vi på stan utan ytterkläder. Mycket exotiskt!

Och framåt eftermiddagen fick vi äntligen njuta av all god ost och annat som Åsa, Tina o Per och Eva o Birger hade packat vår bröllopspicknickkorg med. Vi invigde den i och för sig igår, men då var vi på knytispicknick i Slamrom med vår skrivargrupp så det var inte riktigt på riktigt.

'Livet på landet' fick för övrigt en ny innebörd igår där vi satt i den idylliska, men slamriga miljön. Där dundrade motorgräsklippare, traktorer och annat förbi. Det var inte utan att vi längtade hem till den lugna stadsmiljön!

Efter bröllopet

Expressen hade ingen extra bilaga om vårt bröllop förra söndagen, men vi kunde konstatera att det fanns en hel del likheter mellan vårt bröllop och det igår. Den största gemensamma nämnaren är nog ett lyckligt brudpar.


Det är kul att gifta sig. Rekommenderas!

I fredags omsatte vi pengar som vi fick i bröllopspresent. Det räckte till endel av en Nikon D90. Sen fortsatte vi shoppingen. Av Piv skulle vi få valfritt porslin. Först gick vi till Cervera och kikade. Med vänligt stöd från Jenny, som jobbar där, hittade vi en servis som vi gillade. För att vara riktigt säkra på att det var just den vi ville ha gick vi även till den andra butiken på gågatan som säljer porslin. Där kände vi oss obekväma. Två i personalen stod inbegripna i ett samtal med en man. Det rörde sig om någon utflykt, förstod vi. Vi hade svårt att undvika att höra vad de sa, eftersom samtalet försiggick alldeles vid porslinshyllorna. De flyttade sig en aning så att vi ändå kunde passera längs hyllraden, men det kändes inte så inspirerande att titta på utbudet i den affären. För att de skulle kunna få ägna sig åt sitt privatliv ifred gick vi snabbt tillbaka till Cervera och den trevliga Jenny och köpte porslin för mycket pengar. Och sen hade hon godheten att köra hem porslinet åt oss dem också!


Nationaldag

Vi hamnade på nationaldagsfirande i Ovikens Nya Kyrka. Där bjöds det på en mycket varierad underhållning. Det allra häftigaste var nog uruppförandet av ett verk skrivet av Frej Wedholm (tror jag), en ung pianist som just tagit studenten. Vi hörde honom på Musik Direkt också, men det här var ännu bättre. Han var solist tillsammans med Ovikens Kammarorkester.

Från övervåningen hör jag en annan kompositör. Alfons skriver låtar för fullt nuförtiden.

Viktiga saker, och ännu viktigare

Bröllopsmiddagen kommer att bli en höjdare oavsett vädret kunde vi med förtjusning konstatera när vi provåt på Gamla Teatern i afton. Det som lät gott på pappret var ännu godare i verkligheten. De hade dessutom lyckats leta fram ett alkoholfritt rött vin som Anders blev nästan nöjd med.

Vi kände oss verkligen privilegierade när vi satt vid det vackert dukade bordet och fick in den ena maträtten efter den andra. Med jämna mellanrum kom också vår värdinna Linda och kocken Tommy för att diskutera våra upplevelser. Det måste vara den mest väldiskuterade måltid jag ätit, och om en vecka får jag göra det igen. Det ser jag fram emot!

Väderprognos för 12 juni

Det här ser inte bra ut:


Om att färga håret

Helt plötsligt vill Alfons färga håret rött. Har han blivit kvinna och kommit in i klimakteriet, måntro?

Med tanke på att jag köpt en kostym så att han är lite extra stilig på vårt bröllop var jag spontant negativ när han tog upp frågan igår och bad honom vänta någon vecka. En annan faktor att beakta är att han ska jobba på Jamtli som sommarjobb. Det kan finnas skäl till att inte färga håret inför en sådan period för att bättre passa in i miljön helt enkelt. Därmed trodde jag att frågan var färdigdiskuterad.

Frågan var inte färdigdiskuterad. Alfons ringde just och berättade att han köpt färg och kunde få hjälp av Jenny att genomföra proceduren. Kanske trodde han att jag hade ändrat mig. Han trodde fel.

Jag försökte förklara för honom att han självklart ska färga sitt hår rött just nu om han tycker att det är väldigt viktigt att göra det just nu och att det är viktigare än att jag blir besviken för hans i mitt tycke dåliga tajming. Han skulle skriva en låt om det sa han, och det har jag inget emot.