Hemma igen

Borta bäst men hemma bra, som Hillevi sa en gång i tiden. Men det är ganska bäst att komma hem och få tårta och presenter. Sånt gillar jag! Hillevi hade bakat födelsedagstårtan åt mig och hade just slagit in en fin blus från HM när vi kom hem. Och strax kom Emma iklädd fin klänning, dagen till ära, också hon med paket. En bok som verkar himla bra.

Att spela på Krokstrandsfestivalen var en höjdare! Och sen kunde vi i lugn och ro njuta av allt annat som festivalen bjöd under tre dagar. Det var jazz, balkanmusik, visor, tango och en hel del annat också. Förutom spelningen och lyssnande hann vi med en tangokurs och så gick vi med i en kör från Blackburn och fick vara med och sjunga i Krokstrands kyrka.

Från Strömstad drog vi sedan vidare till Göteborg där vi bland annat hade en heldag (10 timmar, drygt) på Liseberg. Försedda med varsitt åkband åkte vi i stort sett allt förutom barnkarusellerna. Kul, kul!

Och idag fick vi en ny spelning. Om två veckor ska vi spela på en internationell forskarkonferens i Åre. Det kändes bra att få fylla på den nu tomma listan med kommande spelningar på Myspace.

Snart på väg

Imorgon drar vi till Strömstad. Torbjörn ska få visa vad han går för.

Ett fiffigt tillbehör som följde med är ett skyddsnät för last. Anders och jag lyckades montera det ikväll. Det känns bra att det blir ett hinder för packningen när vi ska åka omkring med mina söner i baksätet.

Ikväll har vi packat och fixat med saker som vi behöver fixa innan vi far bort en vecka. Jag ville till exempel äntligen ställa av Billy, och då insåg jag att jag var tvungen att fara och besöka honom på Bilbolaget där han verkar stå exakt likadant som han gjorde när han kom dit för snart tre veckor sedan. Vilken tur att vi inte går och väntar på att de ska ta hand om honom! Men det jag behövde veta ikväll var kontrollsiffrorna på skattemärket, så Torbjörn och jag tog en liten kvällstur. Det var nästan lite spännande att fara ut på uppdrag. För säkerhets skull tog jag med mig registreringsbeviset för Billy ifallomatt någon nyfiken person skulle kunna tänkas ifrågasätta att jag gick omkring och skrapade på skattemärken. Men expeditionen var snabbt överstökad utan inblandning av någon utomstående - och nu är Billy avställd. Jag ligger kvar med en avställningsförsäkring för honom tills någon hugad spekulant dyker upp. Om jag har en himla tur är det någon som stjäl honom - men jag misstänker att det är liten risk så länge han inte är in körbart skicka.

Succé

Vi hade nog vår genom tiderna bæsta spelning på Stocke Titt igår kvæll. Vi var nøjda, och de som lyssnade verkade mycket nøjda och klappade energiskt fram ett extranummer också. Ursprungsplanen var att vi skulle spela i Stockesalen, som ligger i ett eget hus, men på inrådan av innehavaren Kjell spelade vi istællet inne i kaffestugan. Det var nog klokt, før det gjorde att 18 i publiken kændes næstan fullsatt. Dessutom kunde de fika medan vi spelade, och sånt ær trevligt. Det var før øvrigt internationell publik! Ett norskt par var dær.

Vi kunde konstatera att folk hade sett affischer eller læst i tidningen att vi skulle spela - så det var lite mening med att jobba med marknadsføring infør spelningen. Samtidigt som det ær jættekul att ha våra barn och Hillevis vænner i publiken så ær det också roligt (på svenskt vis) att det kommer obekanta før att lyssna på oss, ja, och bekanta också før den delen. Hillevis fd Simon hade tagit med sin mamma før att lyssna. Det uppskattade vi!

Kjell hann inte lyssna på oss, men han hørde att de som lyssnat var nøjda, så vi ær vælkomna dit før att spela nån gång i høst igen. Kul, kul!

Idag har Torbjørn och jag hæmtat David i Bjærme. Før førsta gången satt jag helt ensam i vår nya bil. Det kændes helt OK.


En inte helt ensam lørdag

Anders kom och væckte mig lite førsiktigt vid halvniotiden och utlovade frukost på balkongen. Sjælv var han næstan på væg. Ikvæll spelar Hovermountain Band på Frøjdholmen, och de skulle træffas redan på førmiddagen før att rigga och repa.

Jag åt min frukost på balkongen, delvis i Hillevis sællskap, och tog sedan en promenad på stan. Det blir lite annorlunda att strosa allena men som omvæxling ær det helt OK. Jag utrættade några ærenden och gick sedan ner till Badhusparken dær jag bjød mig på fika på Tørners filial. Detta hade jag planerat, så jag hade en pocketbok i beredskap i væskan enær jag anade att det inte skulle vara tillræckligt intressant att bara titta på andra gæster.

Framåt middagstid døk Anders upp ett tag. Vi gick till restaurang Victoria och åt dær. Deras uteservering ær lite annorlunda. Den ligger på ett tak, omgiven av høgre hus. Vi funderade lite på hur kul det kan vara att ha sin balkong ut mot en uteservering. Nær vi var dær satt dær bland annat ett sællskap med gitarr. Emellanåt læt det bra nær de spelade och sjøng.

Veckans första spelning

Ja, så har vi varit i Näs och spelat - och Anders och grejerna fick åka dit i vår nya RENAULT. Själv hade jag liftat dit tidigare på dagen eftersom jag var servitris till att börja med. Vi började alltså dagen med att hämta Torbjörn på Bilbolaget. Renare bil än vi hade då kommer vi nog aldrig mer att ha, som bilförsäljaren påpekade. När vi kom dit stod Tobbe i hallen och fick en sista putsning av en verkstadskille. Bilens lack den glänste som sig bör eftersom det är metallic lack.

För att jag skulle få köra lite också tog vi vägen via Ope hem. Dessförinnan for vi och tankade etanol och det kändes som en riktig nostalgitankning. Längesen vi tankade något som kostade 8:52 per liter.

Vad kul att ni gillade våra låtar, Mona och Martin. De gick hem i Näs också - och Gotland låter som en bra idé för nästa sommar. Vi har ju redan turnéplanen klar för den här sommaren.

Min plats

Imorgon ska vi spela mitt i kviltutställningen i kyrkstallarna i Näs.

Då kan vi äntligen säga:
Vi finns på MySpace!

Idag har jag uppfunnit en ny paj: Tranbär- och äpplepaj. För säkerhets skull slängde jag dit lite kanel. Jag är ganska nöjd med resultatet.

Det ska va gott att leva!

Vi går fortfarande i væntans tider, men vi gør det i ett behagligt tempo.

Igår cyklade vi ut på Frøsøn och satte upp anslag om vår spelning på Stocke Titt, idag har vi vandrat runt i stan.

Det ær kul att se stan med nya øgon, før vår del var det Var-finns-anslagstavlorna-øgonen som vi anvænde. Det finns faktiskt en hel del nær man tittar noga, men inte alltid dær man kan førvænta sig. T ex tyckte vi att det borde finnas en stor, bra anslagstavla på buss-stationen - men icke. De som passerar dær ska nog bara se till att komma med rætt buss. Dæremot finns det ofta anslagstavlor vid mataffærer, åtminstone om de inte ligger centralt. Folk som handlar mat behøver också upplysningar och inspiration.

Hillevi ønskade broccoligratæng med renskav och sællskap av syster Emma till middagen, så det fixade vi. Det kænns rætt normalt att ha Hillevi hemma igen. Efter maten spelade vi in några låtar. Førr eller senare ska vi få till en sida på Myspace. Emma pillade på vår ljudanlæggning lite mer, och nu låter det riktigt bra. Vi har också køpt en liten grunka att koppla basen via, så nu låter den bra utan egen førstærkare också. Vi har insett att vårt køp av ljudanlæggning lætt kan føra med sig en hel del ytterligare investeringar, men det får væl bli så då. Vi behøver ændå ingen snøskoter.

Festivaler och sånt

Det finns en hel del trevligt att ta sig till utan bil. Spela till exempel. Bil kan i och för sig vara ett mer eller mindre nödvändigt tillbehör om vi ska iväg och spela någonstans, men till vår spelning på 4Sound härom veckan tog vi en gul stadsbuss. Det gick alldeles utmärkt. Vi kom inte riktigt från dörr till dörr, men nästan.

Nu övar vi flitigt inför kommande spelningar: i kyrkstallarna i Näs på fredag kl 19, på Stocke Titt nästa måndag kväll (den 21:a) och så ännu en festivalspelning! Den 24:en spelar vi på
Krokstrandsfestivalen utanför Strömstad. De har varit ute efter oss länge... Hehe! :-)

Spelningen på Stocke Titt känns också som en kul grej. Vi hade hört tidigare att man kan få spela där och fick det bekräftat när vi cyklade dit för att lyssna på Cochrane, Cochrane och Mårtensson bland annat. Det blir vår uppgift att marknadsföra spelningen, så Anders har gjort fina affischer som vi ska klä stan med omnejd med.

Imorgon kväll kommer Hillevi hem Hem. Ikväll kommer hon till Sverige, men imorgon, när hon verkligen är hemma blir det givetvis allmän flaggdag. Det är väl det minsta man kan förvänta sig?

I væntans tider

Idag har vi inte færdats særskilt långt. Mest bara upp och nerfør trapporna till tvættstugan. Det ær alltid lika skønt nær vi kommit oss før att boka tvættstuga och tvætta allt i tvættkorgen. Sen klarar vi oss i flera veckor. Mellan vændorna till tvættstugan har vi mest suttit på balkongen och læst. Det har varit en alldeles lagom solig dag før det. Inte øverdrivet soligt men ændå ganska varmt och skønt. Før min del har jag mest varit i Chile på 1500-talet medan Anders varit nånstans vid Svarta Havet ænnu tidigare i historien.

Vi hade i alla fall tur med vædret...

Billy fick en preliminær dødsdom av den høgst troværdige bilmekanikern på Bilteknik redan i våras, så vi har mer eller mindre væntat på att kanske bli stående længs vægen rætt vad det ær. Det som skulle ske var att topplockspackningen skulle gøra vad såna nu gør nær de slutat fungera. Brister dom? Eller spricker dom? Hur som helst ær det inget man ønskar sig som bilægare. Så mycket har jag førstått. Men Billy øverraskade oss genom att stanna av en helt annan anledning strax føre Gællø i torsdags kvæll nær vi var på hemvæg efter att ha varit i Hælsningland och sedan på IKEA i Sundsvall på hemvægen.

Vi hade åkt på en massa småvægar længs Hælsingekusten från Hudiksvall och uppåt under dagen, och redan då hade vi børjat prata om att kanske ta hyrbil nær vi åker ner mot Gøteborg om några veckor eftersom jag hade lite problem med væxellådan. Væxlarna hoppade ur nær jag motorbromsade i utførsbackar. Først gjorde de det i smyg. Jag upptæckte till min øverraskning att jag inte hade någon væxel i vid ett par tillfællen, lite væl ofta før att jag skulle ha glømt bort att lægga i någon. Så småningom insåg jag att det hænde saker som jag inte hade riktig kontroll øver. Men vi kom ændå vidare, bland annat till en alldeles førtjusande liten by som heter Galtstrøm. Dær åt vi god mat.

Sedan vi varit på IKEA och fyllt upp baksætet med platta kartonger børjade det bli problem att lægga i væxlar øverhuvudtaget. I Bræcke rasslade det lømskt från motorn, och någon mil senare rasslade det ordentligt. Sen stod vi helt stilla. Motorn gick men inte Billy. Det var bara att ringa efter bærgning. Vilken himla tur att jag har Assistansførsækring! Kvællen var varm och vacker. Det enda som egentligen besværade oss medan vi væntade på bærgning var mygg, men det var ændå uthærdligt. Som Hillevi så klokt uttryckte det per sms: vi hade ju kunnat blivit stående i Bræcke! Det vill man inte. Till stan kom vi så småningom, och bærgaren hade godheten att svænga førbi Skolgatan så vi kunde tømma bilen innan han førsvann till Bilbolaget.

Idag har vi utsett Billys eftertrædare. Han ær silverfærgad och ska heta Torbjørn. Om någon vecka kan vi hæmta hem honom. Innan dess har vi førhoppningsvis blivit av med den gamla gråa soffan som vi bar ut till garaget i lørdags.

Før øvrigt hade vi trevliga dagar i Hælsningland. Vi gick en endagskurs i irlændsk musik och den var ganska bra. Anders var mækta imponerad av hælsingevyerna, och vi gjorde diverse trevliga saker som att fika på Ingalunda t ex.