Ny Text 2010

Ögonblicksteatern ligger centralt i Umeå. På väg dit passerade jag Rådhustorget där en väl påpälsad kör sjöng ”Det är en ros utsprungen”. Några hade stannat för att lyssna, andra strosade omkring på gågatan. Julruschen verkade vara någon annanstans.

Inne på teatern var det ännu lugnare. Ingen kö, ingen biljettförsäljning. Ett tiotal personer rörde sig runt ett bord dukat med glögg, kaffe, te och säsongstypiska bakverk. Totalt fem skådespelare från Ögonblicksteatern och Profilteatern hade förberett sig för att läsa upp de fem texter som gått vidare i manustävlingen för norra regionen. De räknade glatt in tre närvarande författare: Therese Kessler Agdler från Frösön, Anders Frank från Östersund och Linus Widner från Bollnäs. Föreställningen kunde börja.

Teaterlokalen är inte så stor. Läktarens fyra rader rymmer kanske 60 personer. Vi som var där fick gott om plats. Det lokala bandet Palpitation, en ung duo, inledde med ett suggestivt stycke och återkom senare under programmet.

 Första text ut var Anders Franks ”Skorna”. Pjäsen är en dialog mellan två män, Adam och Bertil. De är ute på en gemensam vandring. Deras diskussioner visade tydligt hur svårt det är att förstå varandra när man ser väldigt olika på tillvaron. Texten dramatiserades inte, men lästes med stor inlevelse av två av skådespelarna medan en tredje läste förklarande mellantexter. ”Det kändes som de förstått tonen i min text”, säger den nöjde debutanten. ”Det var också kul att höra publikens reaktioner. Det känns som det här håller för scen.”  Att fler tycker så är ett faktum då texten gått vidare i manustävlingen.

Therese K Agdlers inskickade text är i novellform. Berättelsens jag är en ensam kvinna som försöker finna sin väg ut i livet och frigöra sig från sin mor. Hennes historia kryddades med smått dråpliga detaljer som gjorde att vi ändå kunde förstå den märkliga huvudpersonen.

Lena Svedjeholms text handlar om ett absurt pubbesök, Linus Widners pjäs är ett samtal mellan ett antal personer som delvis lyssnar på varandra men framförallt vill berätta själva om sina liv. I den sista texten som lästes, skriven av Olof Runsten från Alsen, fick vi höra återseendet mellan väninnorna Vanja och Stella, som hade något olika bild av sin gemensamma historia.

Det var spännande fem kvartar som rymde lovande dramatik och spännande musikaliska inslag. Jag hade en hel del att smälta under sex timmar på buss tillbaka hem till Östersund. Sammanlagt 33 texter är uttagna för läsning i de fyra regionerna och ska läsas och bedömas av samtliga inblandade teatrar. Tio av texterna kommer sedan att publiceras i en antologi utgiven av Riksteatern och en av texterna kommer att belönas med 50 000 riksdaler som ska gå till fortsatt utveckling av denna. Om någon av de fem texterna från norr kommer med bland de tio, eller rentav blir den vinnande texten, vet vi i slutet av februari.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback